Wat is cryptocurrency

Cryptocurrency, of cryptomunten, zijn digitale munten die gebruikt worden als virtueel betaalmiddel waarmee je zonder tussenkomst van een derde partij on- en offline transacties kan uitvoeren.

Waar koop ik cryptocurrency?

Er zijn verschillende manier om aan cryptocurrency te komen. Je kan cryptocurrency kopen op een cryptocurrency exchange of broker, maar je kan je cryptocurrency ook verdienen door bijvoorbeeld de Dapps te gebruiken of te minen. Ander manieren om cryptocurrency te verdienen zijn traden, crypto faucets ,affiliate marketing, microtaken, trading bots of master nodes hosten.

Als je cryptocurrency wilt kopen kan je dit dus op een cryptocurrency exchange doen. Let goed op, de ene exchange is de andere niet. Er kan verschil zitten in de prijs die je betaald voor de cryptocurrency, maar er kan ook verschil zitten in de transactiekosten. Naast de prijs en de transactiekosten is het ook van belang dat in de gaten houd hoe de exchange omgaat met wet- en regelgeving. De Nederlandse exchange coingarden staakte bijvoorbeeld op 1 januari 2020 haar diensten omdat zij niet aan de vereiste wet- en regelgeving konden voldoen.

Nieuwste berichten over Cryptocurrency

Wat is fiatgeld?

Wellicht denk je het al: Ik betaal toch al digitaal als ik met mijn pinpas een betaling doe of gebruik maak van internet bankieren? Dat klopt gedeeltelijk; Je maakt gebruik van een digitaal netwerk om jou bank een seintje te geven met betrekking tot het uitgeven of ontvangen van (fiat)geld. Het is echter niet meer dan een seintje, de getallen die je ziet in jouw omgeving zijn niets meer dan een weergave en representeren hoeveel geld jij hebt, uitgeeft en ontvangt. Het is dus niet jouw geld dat digitaal is, maar enkel de weergave daarvan.

Fiatgeld (Euro’s, dollars enzovoort) is het wettige betaalmiddel waarvan de waarde bepaalt wordt door de overheid. Dit betekend ook dat fiatgeld alleen maar waarde heeft omdat de overheid deze waarde behoudt én dit is voor steeds meer mensen een probleem. Vrijwel elk land maakt gebruik van het fiat systeem voor bijvoorbeeld de aanschaf van goederen en diensten of investeringen en sparen. Het fiat systeem heeft dan ook bijna elk ander systeem van ruilgoederen vervangen.

De opkomst van de digitale munt

Om het ontstaan van de digitale munt (cryptocurrency) uit te leggen moeten we een aantal belangrijke concepten en ideeën bespreken van voor 2008.

Time-Stamp (How to Time-Stamp a Digital Document, Stuart Haber en W. Scott Stornetta), is de basis van wat blockchain geworden is. Haber en Stornetaa schreven in 1991 over een met cryptografie beveiligde keten van blokken, omdat zei gevaar zagen van het bewaren en delen van documenten op computers. In de paper wordt een manier omschreven om de echtheid van data te controleren, zonder de inhoud te tonen. Dit kon volgens hun betrouwbaarder als een grootboek verdeeld werd onder meerdere en verschillende partijen én niet door een centrale bank of regering.

We propose computationally practical procedures for digital time-stamping of such documents so that it is infeasible for a user either to back-date or to forward-date his document, even with the collusion of a time-stamping service. Our procedures maintain complete privacy of the documents themselves, and require no record-keeping by the time-stamping service.

Staurt Haber en W. Scott Stornetta

Private en public keys zijn gebasseerd op de ideeën van David Chaum, die hij in 1983 publiceerde in een paper genaamd Blind signatures for untraceable payments.

The ultimate structure of the new electronic payments system may have a substantial impact on personal privacy as well as on the nature and extent of criminal use of payments. Ideally a new payments system should adress both of the seemingly confolicting sets of concerns.

David Chaum

In 2009 vond de allereerste transactie via blockchain plaatst. In 2008 bedacht Satoshi Nakamoto Bitcoin. Het vertrouwen in de bankenwereld daalde in 2008 tot een dieptepunt, tijdens de economische crisis klapte de huizenmarkt in elkaar, vielen banken om en hadden mensen last van woekerpolissen. Bitcoin was in eerste instantie niet bedoeld als digitale valuta, maar als alternatief systeem op het huidige bankensysteem. Bitcoin was namelijk bedoeld om, zonder tussenkomst van een financiële instelling, geld van de ene partij naar de andere partij te kunnen sturen (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System, Satoshi Nakamoto).

A purely peer-to-peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institution. Digital signatures provide part of the solution, but the main benefits are lost if a trusted third party is still required to prevent double-spending.

Satoshi Nakamoto

Het belangrijkste verschil, ten opzichte van overheden en banken, is de decentrale eigenschap. Zonder de hierboven genoemde ideeën en concepten was Bitcoin echter niet wat het nu is. De combinatie van cryptografische technieken zorgen ervoor dat transacties veilig en betrouwbaar gedeeld en opgeslagen kunnen worden in een grootboek, die gedeeld met en bijgehouden wordt door duizenden partijen.

Laat wel duidelijk zijn dat Bitcoin dus een cryptocurrency is die op blockchaintechnologie draait en geen blockchain is, zoals wel eens vermeld wordt.

Cryptocurrency kopen

Je hebt besloten dat je cryptocurrency wilt kopen, maar wat nu? Zoals we eerder al besproken hebben, kan je op verschillende manieren aan cryptocurrency komen. Nu ben je opzoek naar een betrouwbare Nederlandse exchange die de cryptocurrency verkoopt die jij wilt hebben.

Misschien wel een van de snelst groeiende exchanges van Nederland is Bitvavo. Op het moment kan je op Bitvavo meer dan 50 cryptocurrency kopen en breiden ze het assortiment periodiek uit. De omgeving van Bitvavo werkt ook heel goed op zowel desktop als mobiel. Bitvavo communiceert regelmatig over organisatie updates en zijn transparant bezig met wet- en regelgeving. Volgens ons een goede keuze dus, maar doe altijd je eigen onderzoek.