Wat is blockchain?

Blockchain de toekomst? Wij denken van wel! Zoals je misschien al eens gehoord hebt; kan Blockchain wel eens een van de belangrijkste uitvindingen zijn sinds het internet. In theorie is Blockchain een technologie die hele markten, maar ook overheidsinstanties en het bankensysteem, op de kop kan zetten. Wat Blockchain is en hoe het de wereld kan veranderen gaan we je in dit artikel duidelijk proberen te maken.

Simpel gezegd is blockchain een nieuw soort database waarin je transacties kan opslaan. Deze database is te vergelijken met een grootboek. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat het hierbij niet alleen om transacties van een digitale munt (cryptocurrency, cryptomunten of cryptovaluta), maar kan dit ook gaan om bijvoorbeeld contracten, diploma’s of bewijzen van eigendom. Een van de belangrijkere kenmerken van blockchain is dat het gedecentraliseerd is; Dit betekend dat een blockchain gekopieerd én verdeeld is over meerdere servers. Het feit dat blockchain geen centrale opslag kent maakt blockchain erg betrouwbaar. Om een blockchain succesvol te hacken moeten meerdere computers gelijktijdig gehackt worden.

Nieuwste berichten over Blockchain

SSI oplossing voor gezondheidsverklaring

Het uNLock consortium, Nederlandse bedrijven, universiteiten, TNO en DBC, ontwikkelt een app waarmee gebruikers digitale documenten van geverifieerde instanties veilig kunnen opslaan en delen. Hierbij…

Blockchain consensus: Algoritmen en protocollen

Consensus, of overeenstemming, is een ontzettend belangrijk begrip in de wereld van blockchain. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het verschil tussen consensus algoritmen en protocollen…

Informatie op de blockchain

Informatie die wordt verzonden én opgeslagen op de blockchain wordt beveiligd met cryptografie. Cryptografie is de techniek voor het verbergen of versleutelen van te verzenden informatie. Hierom worden digitale munten zoals Bitcoin cryptocurrency, cryptomunten of cryptovaluta genoemd.

De informatie op de blockchain, of blockchaindata, worden door de servers, die een kopie van de database hebben, gecontroleerd op juistheid. Wanneer de juistheid gecontroleerd en bevestigd is, wordt de inhoud gesynchroniseerd met de database van de andere servers. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat alle servers over de meest recente database beschikken.

Blockchain voor iedereen?

De servers, waar we hierboven over spreken, worden full nodes genoemd. Of jij je computer of server kan aansluiten op het netwerk is afhankelijk van het blockchain protocol. We kennen drie soorten blockchain; Private, publieke en hybrid. Ook kent blockchain een onderscheid dat wordt gemaakt op het niveau van consensus, permissionless of permissioned.

Permissionless


Van een permissionless blockchain wordt gesproken wanneer het voor toegestaan is om deel te nemen aan het valideren van data en consensusvorming. Iedereen mag een full node draaien, waarmee validatie mogelijk is.

Permissioned


Daarentegen is het valideren van data en consensusvorming op een permissioned blockchain beperkt tot een geselecteerde groep deelnemers. Je hebt toestemming nodig van een autoriteit om validator te worden.

Private


Een private blockchain is, discutabel, niet echt een blockchain. Maar wordt vaak gebruikt om binnen een organisatie de voor- en nadelen van een blockchain te ervaren en testen. Intern wordt er een “blockchain” opgezet waarbij één of meerdere criteria van een blockchain ontbreekt.

Publieke


Op het moment het meest bekende soort blockchain. Een publieke blockchain is een open systeem waarop iedereen kan deelnemen. Iedereen kan toegang krijgen tot, transacties uitvoeren op/via en gegevens inzien van de blockchain. Ook is er vaak een beloningssysteem aanwezig voor het valideren van transacties.

Hybride


Ook wel consortium blockchain, is niet helemaal gedecentraliseerd. Het valideren van transacties gebeurd door een selecte groep nodes. Bijvoorbeeld een consortium van overheden, transporteurs en producenten. Het voordeel hiervan is dat er duidelijk aanspreekpunt is op het moment van falen of onduidelijkheid.

Blockchain samengevat

Nu even een korte samenvatting van wat blockchain is. Blockchain is een nieuw soort database, vergelijkbaar met een grootboek. Een blockchain is vaak geheel gedecentraliseerd (publiek) of gedeeltelijk gedecentraliseerd (hybrid), maar kan ook niet of intern gedecentraliseerd zijn (private). De gedecentraliseerde eigenschap van blockchain maakt het een zeer betrouwbare technologie omdat er meerdere nodes gechackt moeten worden. Blockchain is niet alleen voor transacties van cryptocurrency, maar ook voor de opslag van bijvoorbeeld contracten of diploma’s en ook voor de overdracht van eigendomsbewijzen.

Blockchain use cases

Naast de handel in, het bezit van en uitvoeren van transacties met cryptocurrency zijn er een tal van andere use cases te bedenken. We bespreken hieronder een drietal use cases die wij, op het moment van schrijven, erg relevant vinden.

1. Self-Sovereign identity

Self-Sovereign identity kan je zien als een online kluis waarin jouw persoonlijke informatie opgeslagen is. Het kan hierbij gaan om je naam en leeftijd, maar ook over bijvoorbeeld je inkomen en andere waarden. De waarden die jij opslaat in je digitale kluis laat je ondertekenen/verifiëren door de instantie waar deze informatie van afkomstig is, bijvoorbeeld overheden, banken of je werkgever. De technologie moet ervoor zorgen dat het, voor derden, niet meer noodzakelijk is om je informatie te controleren of zelfs in te zien (zero-knowledge proof). De cryptografische technologieën zorgen ervoor dat jij bepaalt, aan wie en wanneer jij welke informatie verstrekt.

Voorbeeld: Je bent bij de supermarkt om een pilsje te kopen, waar je nu je ID-kaart toont, scan jij je Self-Sovereign identity en je leeftijd wordt gechecked. Hierdoor hoef jij je ID-kaart niet te tonen en kan de caissière niet al je andere (onnodige) gegevens zien.

Zie ook: SSI – Self-Sovereign Identity uitgelegd

2. Logistiek

Een aantal voordelen van blockchain en logistiek zijn bijvoorbeeld; Meer transparantie, betrouwbaarheid en eerlijkheid. Blockchain kan echter ook de administratieve lasten verlagen en de efficiency verhogen.

Voorbeeld: Door de technologieën blockchain en IoT (Internet of Things) te combineren kan de geolocatie van jou pakket nauwkeuriger en met meer transparantie gedeeld worden. Stel; Jouw pakket wordt van de ene logistieke dienstverlener aan de andere overgedragen op Schiphol, de locatie en overdracht vinden plaats doormiddel van IoT sensoren of scanners en worden vastgelegd op de blockchain. Hier kan achteraf niet mee geknoeid worden en iedereen kan de gegevens inzien.

Zie ook: Status Quo of Logistics – A case for the Blockchain?

3. Diploma’s en certificaten

Door diploma’s en certificaten op te slaan op een blockchain, kan er met de juiste bouwstenen gedeeld en geverifieerd worden. Officiële documenten kunnen dankzij deze technologie betrouwbaar gedeeld en geverifieerd worden.

Voorbeeld: Je haalt een diploma natuurkunde op de universiteit van Barcelona. Je diploma wordt door de universiteit toegevoegd aan jouw omgeving en is daarmee opgeslagen en geverifieerd door de universiteit. Jij kan er volgens voor kiezen waar en met wie jij jouw diploma deelt, Self-Sovereign identity!

Zie ook: cross border blockchain pilot for diploma data in the EU

Succes van blockchain afhankelijk van vertrouwen

Belangrijk voor het succes van blockchain is dat verschillende, misschien zelfs concurrerende partijen, elkaar voldoende vertrouwen om samen tot een oplossing te komen. Ook bij bovenstaande use cases is het belangrijk dat de betrokken partijen samen tot afspraken en standaarden komen. Deze afspraken en standaarden zullen op de blockchain vastgelegd moeten worden door middel van Smart Contract. Wat Smart Contracts zijn bespreken we in een ander artikel.


Heeft dit artikel jou vragen over blockchain beantwoord of heb je er alleen maar meer? We horen het graag van je!