SSI oplossing voor gezondheidsverklaring

Het uNLock consortium, Nederlandse bedrijven, universiteiten, TNO en DBC, ontwikkelt een app waarmee gebruikers digitale documenten van geverifieerde instanties veilig kunnen opslaan en delen. Hierbij kan je denken aan het aantonen van je gezondheidstoestand bij het betreden van verpleeghuizen als bezoeker of als verplegend personeel. In de huidige situatie moet je dan denken aan het aantonen van jouw corona-verklaring bij het betreden van een verpleeghuis, maar kan ook toegepast worden bij de heropening van scholen, fabrieken en kantoren.

De uNLock app is een non-profit Self-Sovereign Identity (SSI) oplossing, privacy-vriendelijk en moet met 100% zekerheid aantonen dat jij getest, gevaccineerd of immuun bent voor het coronavirus. UnLock richt zich met de app op het herstellen van vertrouwen in de samenleving, is AVG compliant en is complementair aan de reeds aangekondigde applicaties door de minister-president en minister van VWS in de persconferentie op 7 april 2020.

Hoe werkt de uNLock app?

Om jouw digital indentiteit aan te maken log je in met DigiD of een ander gewenst identificatiesysteem, de app haalt en toont dan je persoonlijke informatie. Ook koppel jij je telefoonnummer aan de app middels een verificatiecode. Je stelt een toegangscode/pincode in of koppelt de face ID of touch ID van je telefoon.

Wanneer je bovenstaande stappen hebt gevolgd kan je de app gebruiken en zie je jouw digitale identiteit in de vorm van een document. In dit document zie je de gekoppelde/opgeslagen gegevens en kan je zelf bepalen welke gegevens er worden gedeeld bij het tonen van je QR-code aan een controleur.

Zo is het mogelijk om, met de QR-code van jouw document, een corona test te doen en kan jij op jouw beurt weer de QR-code scannen van het testresultaat. Van dit testresultaat kom dan ook weer een document, met QR-code, in de uNLock app te staan. In het document van jouw digitale identiteit komt een extra mogelijkheid om het testresultaat, van de corona test, wel of niet te tonen wanneer de QR-code gescand wordt. Dus wanneer je een verpleeghuis wilt betreden, omdat een van je familieleden daar ligt, kan je met het document van jouw digitale identiteit aantonen dat je bijvoorbeeld een X aantal dagen geleden negatief getest bent op corona.

Aan de andere kant gebruikt een controleur dezelfde uNLock app om jouw QR-code te scannen, de versie van de controleur bevat echter een aantal voorwaarden waaraan jouw document moet voldoen. Zijn jou testresultaten bijvoorbeeld ouder dan het aantal dagen dat geëist wordt of ben jij positief getest op corona, zal jou de toegang geweigerd worden. Wanneer jouw document voldoet aan de voorwaarden van het verpleeghuis kleurt de app van de controleur groen, is dit niet het geval kleurt de app rood.

Zelf zien hoe dit werkt? Bekijk dan onderstaande video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *